Veikko Niemelä: Nykyaikainen seuratanssi

Julkaissut Musiikki Fazer 1968. 93 sivua. Koodi F.M. 04821-5. ISBN puuttuu.

Sisällysluettelon perusteella näyttäisi, että tämä kirjanen kuuluu pikemminkin kilpatanssin alueelle, mutta Niemelä tekee esipuheessa selväksi, että tarkoitus on käsitellä nimenomaan seuratanssia. Käytännössä kirja luultavasti silti kiinnostaa enemmän kilpatanssijoita. Niemelä on kai huomannut sen itsekin, koska kirjan loppuun on otettu laajahko slow foxia käsittelevä osa nimenomaisesti kilpatanssijoita varten. Seuraavassa kirjaa käsitellään kuitenkin seuratanssioppaana muiden seuratanssioppaiden joukossa.

Kirjassa käsitellään ns. kansainvälinen tanssiohjelma. Niemelä ei jätä epäselväksi, mitä mieltä hän on nykyisestä suomalaisesta seuratanssista:

"Vakioimisen jälkeen päästiin yhtäläiseen tyylisuuntaan: englantilainen tanssityyli on vallannut maailman. Tosin meillä Suomessa on vielä vallalla oma kansallinen rahvaantyyli, mutta siitä pitäisi jo päästä. Olemme sekä valkoihoisia, länsimaisia että lukutaitoisia."

"Suomalainen foksi on meidän itsemme keksimä hippatapa, joka syntyi toisen maailmansodan päätyttyä ja tanssin tultua viiden kieltovuoden jälkeen jälleen vapaaksi. Tanssitaidoton nuorimies ei uskaltanut lähteä oikealla jalalla liikkelle, koska partnerinsa jalka oli edessä ja tiellä --- siksi hän siis lähti vapaalla vasemmallaan ja laahasi oikeata jalkaansa perässä." [Niemelä ei ehkä tiedä, että Suomessa miehillä oli tapana aloittaa vasemmalla jalalla jo ennen kuin useimpia kirjassa käsiteltyjä tansseja oli keksittykään.]

"Tango on Suomen kansan rakkain tanssi. Se on kummallista, sillä sitä se ei ole missään muualla maailmassa, Englannissakin se on hyljeksityin tanssi. Mutta muualla maailmassa osataankin tanssia oikein. Meikäläiset eivät tiedä eivätkä tunne siitä askeltakaan. Olisi siis aika opetella." [Tässä kohtaa putosin kärryiltä: miksi suomalaisten pitäisi opetella tanssi, jonka muut ovat jo todenneet hyljeksittäväksi?]

Osa kirjassa käsitellyistä tansseista on kuitenkin samoja kuin rahvaan harrastamat. Tanssien kuvaus on kirjassa mallikelpoisen täsmällistä. Kuviot käsitellään askel askeleelta, ja ohjeissa kerrotaan sekä rytmi, suunnat, kääntymiset että astumistapa (kanta/päkiä). Monista kuvioista on lisäksi askelpiirrokset. Ennen tanssilajikohtaisia ohjeita kirjassa on peräti 16 sivun verran yleisiä ohjeita tanssiasennosta, otteista, tasapainosta ja liikkumisesta. Vaikka kokonaan uuden tanssin oppimiseen on varmaan helpompiakin tapoja kuin kirjan lukeminen, tämä teos on hyvä lähde tietojen täydellistämiseen.

Kirjassa käsitellään hidas valssi, quickstep, blues, kansainvälinen tango wienervalssi, foxtrot, neliörumba, samba, paso doble, cha cha ja jive. Tanssit ovat siis muuten samat kuin kymmenen kansainvälistä kilpatanssia paitsi että kuubalaisen rumban sijasta esitellään neliörumba ja ylimääräisenä on mukana blues.

Tansseista käsitellään seuraavat kuviot: